Osmoza, woda i filtracja cząsteczek – co to znaczy dla naszego organizmu?
Woda to źródło życia nie tylko dla ludzi. Czy każda woda nadaje się do spożycia? Czy pijąc wodę z kranu zapewniamy naszemu organizmowi wystarczającą ilość minerałów? Czy woda butelkowa ze sklepu jest zdrowa? Pewnie nie raz zadawałeś sobie te pytania gasząc pragnienie.
Co to jest osmoza i filtr odwróconej osmozy?
Osmoza to proces, polegający na przenikaniu cząsteczek prze błonę, której nie widać gołym okiem. Duże znaczenie ma tutaj stężenie roztworów, czyli środowiska z którego cząsteczki przenikają z jednej na drugą stronę, łącząc się w jedną ciecz. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że w taki sposób cząsteczki wody łączą się z bakteriami i innymi zanieczyszczeniami.
Zjawisko odwróconej osmozy z wykorzystaniem filtru odwróconej osmozy polega na oczyszczeniu wody, czyniąc ją zdatną do picia bez żadnych dodatkowych procesów. Filtr osmotyczny to narzędzie, które dzięki swoim specjalnym membranom, czyli mini siteczkom, filtruje wyłącznie cząsteczki wody, oddzielając ją od zanieczyszczeń organicznych, nieorganicznych, pierwiastków radioaktywnych czy bakterii. Na skutek tego procesu otrzymujemy czystą, krystaliczną, pełno wartościową wodę nadającą się do spożycia bezpośrednio z kranu.
Filtry odwróconej osmozy montowane są bezpośrednio pod zlewem, dzięki temu woda, którą wypuszczamy przez syfon nadaje się od razu do spożycia.
Jaki filtr odwróconej osmozy wybrać?
Systemy odwróconej osmozy oczyszczają wodę z zanieczyszczeń, ale dodatkowo sprawiają, że woda zostaje pozbawiona swoich naturalnych minerałów, miedzy innymi wapnia, magnezu czy potasu. Najlepszym rozwiązaniem w domowym gospodarstwie będą więc filtry odwróconej osmozy z mineralizatorem. Przywrócą wodzie jej naturalne i zdrowe dla organizmu właściwości.
Idealnym wyborem będzie także filtr do wody, który nie tylko oczyszcza i mineralizuje wodę, ale jednocześnie ją jonizuje. Oznacza to, że woda po przejściu takiego procesu jest znacznie zdrowsza a dzięki temu między innymi:
- lepiej nawadnia organizm
- usuwa z organizmu wolne rodniki
- wzmacnia układ odpornościowy
- przyczynia się do redukcji wodorosiarczanu, amoniaku, histaminy, indolu, fenolu czy skatolu.
Badania naukowców dowodzą również, że spożywanie jonizowanej wody ma dobroczynny wpływ na walkę z wieloma dolegliwościami. Możemy zaliczyć do nich między innymi: zgagę, otyłość, stres, łuszczycę czy migrenę.
Leave a reply
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.