SalveTV

Top Menu

  • Dom i ogród
  • Gospodarka
  • Kobieta i dziecko

Main Menu

  • Biznes
  • Internet
  • Medycyna
  • Praca
  • Turystyka
  • Zakupy
  • Dom i ogród
  • Gospodarka
  • Kobieta i dziecko

logo

SalveTV

  • Biznes
  • Internet
  • Medycyna
  • Praca
  • Turystyka
  • Zakupy
Medycyna
Home›Medycyna›Chrońmy się przed przeziębieniem domowymi sposobami

Chrońmy się przed przeziębieniem domowymi sposobami

By Andrzej Michalski
15 sierpnia 2020
934
0
Share:

Jesień zbliża się dużymi krokami. Poranki okryte są mgłą a wieczory powiewem zimnego powietrza. Co prawda słońce w dzień raczy nas ciepłymi promieniami, jednak taka pogoda sprzyja infekcjom oraz przeziębieniom. Chcę zaproponować domowy i szybki sposób na wzmocnienie naszego organizmu i wspomożenie go w walce z infekcją czy chorobą.

Znany, babciny sposób z dawnych lat dziś prezentowany będzie w nowym wydaniu. Mowa dziś o kiszonych warzywach oraz prozdrowotnym działaniu soku powstałego z ich udziałem.
Znane na pewno są wszystkim kiszone ogórki, które jako dzieci niektórzy kochali inni krzywili się na na samą myśl o nich. Również smak zupy ogórkowej właśnie na bazie z kiszonych ogórków, może przywoływać podobne wspomnienia.

Jednak warto wiedzieć, że taki prosty posiłek, który zapewne często gościł na babcinych stołach miał w sobie porcję zdrowia. Kiszone warzywa -nie tylko ogórki- oraz sok z nich zawierają bogactwo związków zwanych flawonoidami oraz kwasu mlekowego. Wykazują one właściwości przeciwzapalne, wspomagają odbudowę mikroflory jelitowej oraz wspomagają procesy trawienne. Niejednokrotnie pomagają też w zwalczeniu uciążliwych dolegliwości po nadmiernym spożyciu alkoholu, bowiem sfermentowany sok z kiszenia przywraca utracone i wypłukane przez alkohol związki mineralne.

Zakisić możemy prawie każde warzywo, jednak nie każde może nam smakować. Jednak warto spróbować przygotować kilka takich kiszonek z uwagi na ich doskonałe i naturalne właściwości. Proponuję kiszenie oczywiście ogórków ale również cukinii, papryki, marchewki, kalafiora oraz rzodkiewek.

Do zabiegu kiszenia potrzebujemy zdrowe i ładne warzywa, Uszkodzone czy niezbyt świeże mogą spowodować zepsucie się pozostawionych do fermentacji kiszonek.

Oto składniki potrzebne do przygotowania 4 słoików o pojemności ok 500 ml:

  • 1 kg ogórków, marchewki lub 2 nieduże cukinie etc
  • 1 litr zimnej wody
  • 1 łyżka soli niejodowanej (wybierz taką do przetworów)
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 4 gałązki kopru (baldachy)
  • 4-8 ząbków czosnku
  • 2 duże liście chrzanu lub 5 cm kawałek korzenia

Wodę zagotowujemy z solą, zielem i liściem.
Do wyparzonych słoików wkładamy liść lub kawałek korzenia chrzanu, kopru, czosnek wg uznania -im więcej tym bardziej wyczuwalny posmak. Następnie umyte i przygotowane warzywa (marchewkę obieramy) układamy ciasno, pionowo w słoikach aby po zalaniu zalewą nie zmieniły swojego położenia. Zalewamy gorącą zalewą ponad stan warzyw, zakręcamy mocno i odstawiamy pokrywką do dołu na całą noc. Następnego dnia sprawdzamy szczelność i odstawiamy na ok 7 dni w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie proces fermentacji wzbogacił nasze kiszonki o wspomniane właściwości. Oczywiście nasze przetwory możemy pozostawić na dłuższy czas do spożycia np. w zimę.

Previous Article

6 pułapek, na które trzeba uważać, kupując ...

Next Article

Zajęcia dodatkowe dla dziecka – dlaczego warto?

Share:

Related articles More from author

  • ABC twoich emocji
    Medycyna

    ABC twoich emocji – dlaczego warto czytać poradniki psychologiczne?

    23 sierpnia 2021
    By Andrzej Michalski
  • Medycyna

    Dieta indywidualna. Jak można ją uzyskać?

    11 sierpnia 2021
    By Andrzej Michalski
  • Medycyna

    Chodzenie poprawia zdrowie układu odpornościowego.

    14 czerwca 2020
    By Andrzej Michalski
  • Medycyna

    Podologia jako klucz do pewności siebie – dlaczego zadbane stopy wpływają na nasze samopoczucie?

    30 grudnia 2024
    By Andrzej Michalski
  • Medycyna

    Ruch jako klucz do sukcesu po operacji endoprotezy biodra

    23 sierpnia 2023
    By Andrzej Michalski
  • mięsień gruszkowaty
    Medycyna

    Mięsień gruszkowaty – co warto wiedzieć na jego temat?

    5 kwietnia 2021
    By Andrzej Michalski

Leave a reply Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

  • Medycyna

    Mezoterapia igłowa- jak działa?

  • Internet

    Intuicyjne moduły i integracje, które usprawnią twoją pracę

  • Dom i ogród

    Dlaczego warto kupować farby lateksowe w profesjonalnym sklepie internetowym?

Polecane na blogu

Kobieta i dziecko

Odpowiedzi do Sprawdzianów Nowa Era – Jak Skutecznie Korzystać z Materiałów Wspomagających Nauczanie?

  • Jak wytrwać na diecie?

    By Andrzej Michalski
    10 marca 2022
  • Ruch Chorzów w sezonie 2022/2023. Jaki to był rok dla ‘Niebieskich’?

    By Andrzej Michalski
    22 czerwca 2023
  • Jak zostać konserwatorem urządzeń transportu bliskiego?

    By Andrzej Michalski
    27 października 2024
  • Jak możesz chronić swoje zdrowie w pracy?

    By Andrzej Michalski
    28 czerwca 2020
  • Telefony do 1000 złotych – jakie modele warto rozważyć?

    By Andrzej Michalski
    12 grudnia 2023
  • 5 kroków do udanej rozmowy kwalifikacyjnej

    By Andrzej Michalski
    5 lipca 2020
  • Kiedy można zawiesić działalność gospodarczą – co mówi prawo?

    By Andrzej Michalski
    13 sierpnia 2021

Ostatnio dodane

  • 28 sierpnia 2025

    Dubrownik, Chorwacja – Spacer po murach Perły Adriatyku

  • 28 sierpnia 2025

    Rijeka, Chorwacja – Portowa potęga, która odkrywa swoją nową twarz

  • 28 sierpnia 2025

    Park Narodowy Krka – Szmaragdowe wodospady w sercu Dalmacji

  • 28 sierpnia 2025

    Pula, Chorwacja – W cieniu potężnego rzymskiego amfiteatru

  • 28 sierpnia 2025

    Wyspa Pag, Chorwacja – Miejsce, gdzie księżyc spotyka się z Ibizą

  • Nauczanie stacjonarne
  • Polisa turystyczna
  • Fake news
  • Gadżety ekologiczne
© 2020 Salvetv.pl | Wszelkie prawa zastrzeżone.